🥳FORÅRS-LAGERSALG🥳

Hvordan ser jeg om min hund har et tandproblem?

Hvordan ser jeg om min hund har et tandproblem?

af Sanne Ross Sørensen, 4 minutter læsetid

Hunde bruger deres tænder til mange ting - først og fremmest bruger de dem til at findele foder med - men sunde og stærke tænder er også vigtige til at stimulere og aktivere hunden, når den f.eks. tygger og gnaver i ben og andre hårde ting. Ligeledes har de en betydelig funktion i hundens kropssprog overfor andre artsfæller og mennesker. Altså hundens tænder er vigtige for hunden - så derfor skal vi som ejere (og dyrlæger) have fokus på at holde dem sunde.

Hvordan tjekker jeg min hunds tænder? Helt op til 80% af hunde på 2 år og ældre har i varierende grad tandproblemer! Det er overraskende mange hunde, der går med et skjult tandproblem.

Men det kan som ejer, være svært at opdage tandproblemer hos sin hund, og det er derfor en god ide at undersøge hundens mund med jævne mellemrum. Kig gerne din hunds tænder igennem cirka 1 gang om ugen, så du opdager tandsten, en knækket tand eller andet, der ændrer sig. Med denne øvelse bliver din hund på samme tid vant til at få undersøgt tænderne, så den lærer, at det ikke er farligt eller gør ondt.

Hvordan ser jeg, at min hund har problemer med sine tænder? Nogle hunde viser ingen symptomer på tandsmerter selvom de har det, men ofte vil man kunne se forskellige symptomer på tandproblemer. De mest almindelige symptomer er: 

  • Dårlig ånde hos din hund
  • Savlen 
  • Smerter når hunden tygger
  • Anorexi/nedsat appetit med evt. efterfølgende vægttab
  • Hunden tager poterne op til munden og “klør” munden eller gnider siden af hovedet hen af gulvet 
  • Hunden vægrer sig for, at man rører ved dens mund
  • Hunden får adfærdsændringer, det kan være nedstemthed, aggressivitet eller andre uspecifikke ændringer

Hvilke tandsygdomme kan man se hos sin hund?

  • Hos hvalpe, især hos små racer, kan man ofte se tilbageholdte mælketænder. Tilbageholdte mælketænder er, når mælketænderne fortsat sidder fast i kæben, selvom de nye blivende tænder er brudt frem. Dette ses ofte ved små hunderacer og ses typisk ved 4-6 måneders alderen. Tilbageholdte mælketænder bør fjernes, så de ikke skader tandstillingen og de nye blivende tænder. Spørg din dyrlæge om råd, hvis din hund har tilbageholdte mælketænder. 
  • Tandkødsbetændelse er en ofte forekommende tandlidelse hos hundeDet ses som rødme/inflammation i tandkødet, især omkring tænderne. Tandkødsbetændelse hos hunde opstår overvejende på grund af tandsten og kan være første trin på vej mod den mere alvorlige tandsygdom paraodontose. 
  • Tandsten med efterfølgende parodontose ses hos mange hundeDer dannes naturligt en bakteriefilm (plak) på tænderne, i denne film indlejres efterfølgende kalk - dette kaldes tandsten. Tandstenen sidder på tandkronen og forårsager tandkødsbetændelse, men lægger sig også under tandkødet mellem tandroden og tandhulen. Derved nedbrydes tandens fæste til kæben og på sigt løsnes tanden, og der kommer infektion i tandroden - i værste fald en tandbyld. Dette er meget smertefuldt for hunden og det nedbryder på sigt hundens tænder, så de falder ud.  
  • Tandskader ses ofte hos unge og meget aktive hunde Disse hunde bruger nemlig ofte deres mund og tænder, til alt muligt forskelligt. Det er ofte tyggeskader så som knækket tænder, hvis hunden har tygget med megen kraft i noget hårdt. Vær derfor opmærksom på, at din hund f. eks. ikke tygger i sten og sørg for at tilbyde den tyggesnacks og tygge-legetøj i stedet. Hvis skaden er sket, så er reglen: Jo hurtigere man opdager skaden, jo større chance er der for, at dyrlægen kan redde tanden.

Superhund-produkter til din hunds tænder finder du her! 

https://superhund.dk/collections/tandpleje

https://superhund.dk/products/dental-cactus-aktiveringslegetoj

https://superhund.dk/products/superhund-kamelgumlere-250g

https://superhund.dk/products/sodapup-nylon-hot-dog

https://superhund.dk/collections/tyggeben-1

https://superhund.dk/products/kopi-af-sodapup-flagermus-aktiveringslegetoj


Blog posts

  • Hvorfor spiser hunde græs?

    af Sanne Ross Sørensen Hvorfor spiser hunde græs?

    Læs mere 

  • Hvorfor er min hund så tynd?

    af Siri Jungersen Hvorfor er min hund så tynd?

    Læs mere 

  • 10 Tegn på, at Din Hund Har Allergi

    af Siri Jungersen 10 Tegn på, at Din Hund Har Allergi

    Læs mere 

Log ind

Glemt dit kodeord?

Har du ikke en konto endnu?
Opret konto